groepen
nieuws
team
team

Archief Blog

Groep 7/8

Alle kinderen uit groep 7 hebben hun verkeersdiploma gehaald! Yes!

 

Een gymles met groep 7!

 

 

 

 

Proefjes doen op het Nassau College in Norg

Afgelopen woensdag zijn we op de fiets naar Norg geweest. Het waaide ontzettend hard, helaas wel de verkeerde kant op! We hebben weer leuke proefjes gedaan; zoenen vacuüm zuigen, een lavalamp maken en peper laten verschuiven. Het was erg bijzonder om op een normale dag op de middelbare school rond te lopen. Wat voelden we ons klein!

 

Groep 7 aan het werk in het Holtveen!
  
Technasium Nassau College Norg
Net als voorgaande jaren doen we ook dit jaar weer een project in samenwerking met het Nassau College in Norg. Afgelopen woensdag hadden we de eerste keer. Proefjes doen olv meneer Scheper stond centraal. We hebben met een microscoop gekeken naar een wondje, we hebben gezien dat in babyvoeding ontzettend veel suiker zit, we hebben een ui onder een microscoop gelegd en we hebben verschillende schedels van een dier herkend mbv internet.
We hebben nu al zin in de volgende keer!
Franse les
Afgelopen vrijdag hebben wij onze eerste Franse les gehad van mevrouw Darling (moeder van Clarice). Wat een lastige taal is dit. In het begin was het echt even wennen, maar aan het eind lukte het steeds beter om het te begrijpen en zelf te besprekken. Tu t´appelle comment?
 
Programmeren
Afgelopen vrijdag hadden we de derde les programmeren. Een lastig onderwerp stond op het programma; relatieve richtingen. Dit zijn bewegingen die een object maakt uitgaande van de positie waar het object zich op dat moment bevindt. Onderstaand filmpje laat dit duidelijk zien.

Waarom is dit zo belangrijk om te leren?

Door objecten in gedachten te laten draaien leren kinderen mentale modellen te maken: het creëren van een kaart van de omgeving in hun gedachten. Onderzoek toont aan dat het oefenen met ruimtelijk redeneren niet alleen het vermogen van kinderen om objecten van meerdere kanten te bekijken en te herkennen versterkt, maar dat dit ook een belangrijke rol speelt bij het succesvol ontwikkelen van programmeervaardigheden (Jones & Burnett, 2008).

www.bomberbot.nl

 

Opening Kinderboekenweek
Hieronder ziet u een aantal foto’s van de eerste dag van de kinderboekenweek met als thema ‘griezelen’. In de klas hebben we al uitgebreid gesproken over dit thema in relatie tot de identiteit van de school. We hebben vanochtend in de kring gekletst over waar we bang voor zijn ( spinnen staat toch wel erg hoog genoteerd!) en wat we doen als we bang zijn.
We zijn de rest van de dag bezig geweest met het maken van een hoorspel. De eerste stap was het schrijven van een spannend verhaal. Waar moet een spannend verhaal aan voldoen? Dat was niet zo gemakkelijk bedacht. Uiteindelijk heeft iedereen een mooi verhaal geschreven met veel bijvoeglijke naamwoorden (dat zorgt voor extra spanning). In groepjes van 3 werd het meest spannende verhaal uitgekozen. We zijn nu bezig met het maken van de geluiden erbij. Het eindresultaat zal gefilmd worden en hier op de site gezet worden!
We hebben genoten van de lunch. Wat een prachtige creaties zaten er tussen en wat was het veel! Juf Maroeskja kwam vandaag ook nog even langs. Zij heeft met de klas American Rugby gespeeld. Wat een fantastische dag was het!
Vrijdag gaan we de voorronde van de voorleeswedstrijd in de klas houden. Ook gaan we de bestellingen van de kinderpostzegels op de bus doen.
Groep 7
Afsluiting thema strips
Groep 7 heeft een paar weken gewerkt rond het onderwerp strips. Ze hebben gepraat over dialogen voeren, ze hebben nieuwe woorden geleerd die bij het thema passen en ze hebben kritisch naar strips gekeken. Het maken van een strip was de slotopdracht. Op de onderstaande foto’s is te zien hoe de kinderen elkaars strips beoordelen. Van te voren hadden ze gesproken over de eisen waar een goede strip aan moest voldoen. Het is best lastig om een strip te maken waar het verhaal duidelijk van is!
Groep 8
Afsluiting reisfolder
Groep 8 heeft een paar weken gewerkt rondom het thema China. Ze zijn veel te weten gekomen over verschillende (rare?) tradities in China. Ook hebben ze gesproken over ontspanning en zijn er veel nieuwe woorden geleerd. Het maken van een reisfolder van bezienswaardigheden in China was de slotopdracht. We hebben iets groter uitgepakt en een ware reis(of rijst) markt gemaakt. Groep 5, 6 en 7 kwamen langs met een kritische blik en gaven tips en tops. Het geheel zag er prachtig uit!
 
Bomberbot
Afgelopen week zijn we begonnen met programmeren onder leiding van Harwin Panjer. Sequenties stonden centraal. Een ander woord voor sequenties is volgorde.
Groep 7/8
De oudste kinderen van de school, dat zijn wij. Wij staan onder leiding van juf Iris (ma, di, wo) en juf Alie (wo, do,vrij). We zitten met 28 kinderen in de klas. Knutselen, drama en muziek vinden we erg leuk om te doen. We combineren dit vaak met de andere vakken, zoals aardrijkskunde, geschiedenis en natuur.

Contact

De Holtenhoek
Holtenweg 5
9481 CN Vries
Tel.: 0592 - 54 16 44
cbsdeholtenhoek@conod.nl

facebookTwitterYouTube